fredag 5 oktober 2012

Veckobrev inför vecka 41


 


 Berättarverkstad
Vi arbetar med en viss berättelsestruktur med hjälp av fyra fem bilder, inte fler. Att berätta strukturerat kräver att man har en tydlig handling, har en röd tråd. Barnen har fått som uppgift att tänka/rita minnesbilder av person/karaktärer, miljö, problem och till slut lösningen/slutet av den saga som de haft med sig till skolan. Strategier för återberättande utvecklar elevernas läsförståelse, ordförråd, minnesteknik och kreativa tänkande. De utvecklar även sitt språk och sin självkänsla.Eleven får också fundera över sina egna strategier för att komma ihåg och för att övervaka sin förståelse. I torsdags fick alla hem en egen saga som jag vill att de ska läsa 3-4 gånger hemma. Vi ser framemot att få lyssna på ännu fler spännande sagor i veckan!

Idag fredag har vi pratat om ljudstridiga ord och tittat på hur j-ljudet i svenskan kan se ut. Vi har 29 bokstäver men många flera ljud. Säker ordavkodning med hjälp av ljudningsstrategi är en nödvändighet men inte tillräckligt för god läsning. Språket har många ord som inte kan ljudas fram på enkelt sätt tex juice, sova, hjälp. Man måste helt enkelt känna igen dem efter att ha mött dem många gånger i olika sammanhang. Ju mer man har läst, desto större är möjligheten att man stött på sådana ord och desto fler tillfällen har man haft att öva på dem.

En av de stora utmaningarna idag i skolan är att lära sig att fungera tillsammans med andra i grupp, ta hänsyn, lyssna på andra, vänta på sin tur etc. Social träning! Tempot är högt ute i samhället och ett stort behov idag är att bli sedd och bekräftad. Tre onsdagar framöver kommer flickorna att få ha "Tjejsnack" med vår kurator Anna på skolan. Genom lekar och övningar kommer hon att arbeta med vår flickgrupp i år 2 B.

På tisdag kommer vi att åka till Rudbecksskolan och lyssna på kulturskolans lärare som bjuder på show. Vi var där förra året och det var en hit!

Specialpedagog fskl-år 3 Annika Geijrot  har slutat  sin anställning den 30 september. Marita Grane tillträder som ny specialpedagog fskl-år 3 på Runan den 1 november.


Studiedagen den 10/10 som var inplanerad i  läsårsdata kommer inte att bli av.

Kom ihåg att kolla upp er utvecklingssamtalstid som finns uppsatt på dörren intill klassrummet.

Matematikläxa till nästa vecka är kapitel 10 sidorna 22-23.

Vecka 41
Måndag   Naturdag  grupp 1, Grupp 2 ta med sagan
Tisdag     Konsert utav Kulturskolans lärare kl.9.30, Naturdag  grupp 2, Grupp 1 ta med sagan
Onsdag    Idrott grupp 1, Tjejsnack kl.13.45-14.30
Torsdag   Idrott  grupp 2
Fredag     Idrott, Läsläxan, Matteläxa sid 22-23
//Mirre, Lisa, Margareta och Patrick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar