torsdag 6 oktober 2011

Veckobrev inför vecka 41

Vilken härlig naturdag vi hade ute på Järvafältet i måndags. Vi var till ett ställe som vi kallar Trolleskogen. Väl framme pratade vi om hösttecken.


 Trolleskogen

Trollebron






Naturböckerna med stjärnhimlar på hösten
Under veckan har vi gjort lekar och laborationer med bokstäverna i namnet. Namnet har klippts sönder till enbart lösa bokstäver. Barnens uppgift blev att spöka till så många kombinationer de hade lust med och skriva ner dessa på ett papper. De fick chans att upptäcka att helheten, namnet, kan delas upp i smådelar, ljuden, som i sin tur motsvaras av bokstäver. De lösa bokstäverna klistrades sedan upp i en gemensam alfabetstabell som gav upphov till många samtal och räkneövningar. Vid ett upprop försvann begynnelsebokstaven i namnen. De bortspökade initialbokstäverna hittades på olika platser i klassrummet och målades i vackra mönster. Barnen har stolt redovisat sin namnläxa inför klassen.


  
 Bokstavsdiagrammet


Vid torsdagens engelska lektion fick klassen skrivböcker som vi kallar för Talking-Book. Vi övade bland annat på fraserna ”Hello! What´s your name? My name is…”, som de sedan skrev i sina böcker och ritade till.

Vår specialpedagog har startat läsgrupper för årskurs ett. Vi lyfter läsning i oktober månad för de elever som vi känner behöver en extra ”läsdusch”. Det är framförallt på det fonologiska planet.


Nu kommer läxboken hem för matte Eldorado. Jag önskar att barnen arbetar med sidorna 4-7 till fredagen den 14 oktober. Sidan 2-3 är information till er föräldrar.

På onsdag kl.10.15 kommer vi att få uppleva en konsert, Swing-in safari- djur i musikens värld. En konsert med djurtema där barnen är med och sjunger i några av sångerna. Det är kulturskolans lärare som spelar, och det är i Amorinasalen i Sollentuna centrum.

Den här veckan kommer vi att ha en praoelev som heter Ellen. Hon går i årskurs åtta på Runbacka skolor.

Frivilliga rastvakter
Vi har en fantastisk skolgård som stimulerar våra elever till lek, dock är det svårt att hela tiden se eller närvara vid alla platser där barnen leker. Vi vuxna på skolan gör alltid vårt bästa för att se och ingripa när eleverna behöver stöd. Om vi var fler vuxna skulle det bli ännu bättre.
Vi har tidigare haft kontakt med pensionärsföreningar, men har tyvärr inte lyckats få någon som velat vara extra ”rastvakt”. Nu gör vi ett nytt försök genom er föräldrar.

Kanske känner ni någon som skulle uppskatta att få vara en god vuxen förebild för våra elever ute på rasterna tillsammans med vår personal? Vi är tacksamma om ni som känner någon lämplig berättar om vår önskan samt ger mina kontaktuppgifter.

Anita Lidman
Bitr. rektor förskola-åk 3
Tel 08-626 16 02
Vecka 41
Måndag        Naturdag (medtag frukt/smörgås/vatten)
Tisdag          Läsläxa (medtag läsebok och läseprotokoll), Idrott
Onsdag         Konsert Swing-in safari- djur i musikens värld (medtag en frukt)
Torsdag        Fiol
Fredag          Idrott, Sid 4-7 Läxbok Eldorado

 /Mirre






1 kommentar: