fredag 21 september 2012

Veckobrev inför v.39


I No har vi fortsatt med arbetet om sinnena. Nu har vi gått in djupare på synen och tittat på hur ett öga fungerar. Barnen fick titta på bilder som lurar hjärnan, därefter diskuterade vi hur de här bilderna kunde vara möjliga. 
En bild som fascinerade klassen
Grupp 1 har på Bilden arbetat med våra sinnen genom att måla till en låt och känna efter vilken känsla som den musiken gav. Grupp 2 har den här uppgiften på torsdag.


 

 

Spännande att höra hur kompisarna upplevde musiken 


Den här veckan har vi arbetat hårt med talen 0-100. Klassen har jobbat med tvåsiffriga tal med plus/minus ental (utan övergångar), utnyttja talkamraterna för talen 1-10, tvåsiffriga tal med plus/minus med tiotal (utan övergångar), bilda olika tal av två siffror och storleksordna tvåsiffriga tal.

Vi har haft klassråd istället för klassmöte den här veckan på grund av ett brev som vi vuxna har fått från rektorn och biträdande rektorn (se bifogat brev).Det handlar om ifall man får har med sig leksaker hemifrån till raster och fritids.Många kloka tankar både för och emot leksaker kom fram. Här är några åsikter från klassen: 1.mamma och pappa kan ta beslutet om man ska ta med sig leksaker, 2.man borde få bestämma själv men då vara beredd på risken, 3.max en grej med till skolan, 4.ej leksaker där man kan förlora förutom kulor där alla vet att man kan förlora, 5.inte kul för de barn som inte har råd eller får köpa Bleyblade, 6. det är roligt med Bleyblade för att många kan spela tillsammans. Till slut gjorde vi en omröstning i klassen om att få ha eller inte ha leksaker, 26 röstade för och 2 emot ( en elev var frånvarande). Vi får nu se vad de övriga klasserna tycker samt vad hur pedagogerna upplever situationen.

Här är brevet:
Sollentuna den 17 september 2012
Till alla föräldrar på Idun och Oden

Förra läsåret togs det beslut i ett par av klasserna på Idun och Oden att eleverna skulle lämna leksaker hemma. I några klasser är detta en regel som bestämts på föräldramöte. Idag är det olika regler i de olika klasserna, regler som är otydliga, som skapar svårigheter för många elever. I ett par klasser är det tillåtet att ta med leksaker och i en annan är det inte tillåtet. Det kan inte vara lätt som barn att acceptera att jag inte får ta med en leksak men mitt syskon eller kompis som går i en annan klass får det.
Vi anser att det är skolan som ska tillhandahålla lekmaterial som stimulerar eleverna till samvaro och lek.
Alla lärare har fått i uppdrag att på klassråd låta eleverna diskutera vad som är positivt och negativt med att ta med egna leksaker till skolan. Frågan kommer därefter lyftas vidare till Iduns respektive Odens elevråd.
Beslut har fattats av skolledningen att eleverna ska lämna sina leksaker hemma. Detta beslut kan komma att ändras utifrån de synpunkter som framkommer vid klass- och elevråd samt personalmöte.

Studiedagen som var planerad till oktober är inställd. Denna studiedag har istället fördelats på 2 onsdagar efter lunch. Onsdagen den 12 september då lärarna deltog i en föreläsning med Farid Nolen kring matematikundervisningen. Ta gärna del av några av Farids tankar om matematik via:
http://handelskammaren.net/sv/Politisk-Paverkan/Kompetensforsorjning/Mathivation/

Studiedagen på .m. onsdag 19/9 kommer lärarna att delta i utbildning i InfoMentor som kommer att bli vårt digitala verktyg för bland annat upprättande av IUP. Läs gärna mer om på http://www.iup.nu/ så är du förberedd när vi kommer att börja använda InfoMentor tillsammans med elever och föräldrar.

Med vänliga hälsningar
Anita Lidman
Bitr.rektor


På Runan har vi två profiler varav den ena är idrott-/friluftsliv. Detta innebär att vi ofta vistas utomhus, oavsett väder. Vi önskar att alla har stövlar och regnkläder på skolan, så att ert barn slipper bli extra våta och kalla vid till exempel naturdagar/raster/fritids/orientering.

I måndags kom vår nya rektor Annika Holmgren in till klassen och presenterade sig.

En ny skrivläxa (H-bok) är med hem idag, klar till nästa fredag. Några av eleverna har uppgifter kvar att göra i matteboken Eldorado, kapitel 6 fram till sidan 77. Boken ska vara på skolan igen på tisdag.

Vecka 39
Måndag   Naturdag  gr.1
Tisdag     Naturdag  gr.2
Onsdag    Orientering hela dagen OBS! Medtag vattenflaska och bra kläder att röra sig i.
Torsdag   Idrott  grupp 2
Fredag     Idrott, Läsläxan, H-boks läxan åter 
//Mirre, Lisa, Margareta och Patrick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar