tisdag 12 juni 2012



Rektor informerar - juni 2012

Till elever, personal och föräldrar vid Runbacka skolor


Runbacka skolor: från Bra till Bäst!
I förra rektorsbrevet berättade jag för er om ett utvecklingsarbete som pågår på skolan, där vi med avstamp i John Hatties forskningsrapport Synligt lärande tittar på de faktorer som har hög påverkanseffekt på elevers resultat och resonerar om hur vi kommer att arbeta med dessa faktorer på vår skola. Resultaten av våra analyser och diskussioner kommer att spegla sig i vårt systematiska kvalitetsarbete som går under namnet ALU (Arbetsplan för Lokal Utveckling). Arbetsplanen kommer att vara klar i början av september och kommer att läggas ut på bloggarna, samt presenteras för er i samband med höstens föräldramöten.

Runbackas förväntansdokument är nu bearbetade i elevrådet, Lokala styrelsen och personalgruppen och kommer att delas ut till elever och föräldrar i samband med terminsstart för genomgång och underskrift. I våra förväntansdokument förtydligas vilka förväntningar elever och föräldrar kan ha på skolan och tvärtom.

Eftertraktad skola
Under detta läsår har vi haft en stadig tillströmning av elever till vår skola, och vi ser det som en följd av vår ökade popularitet. Till höst ökar vi med ca 25 elever, vilket är väldigt roligt med tanke på vår vision om hur vi vill uppfattas av elever, föräldrar och personal: Den bästa skolan, den skola man väljer att gå i eller arbeta på. Med ökat elevunderlag följer också personalförstärkningar. Vi har därför anställt fler lärare till hösten. I år 1-3 kommer vi att ha “tvålärarsystem” vilket innebär att två utbildade lärare är kopplade till klassen samtidigt som vi bibehåller samverkan mellan skola och fritids. Även år 4-6 får förstärkning med två tjänster, en lärare i svenska och engelska och en lärare i matematik, NO och teknik. Vår skolsköterska får utökad tjänstgöringsgrad och kommer i höst att finnas på skolan alla dagar i veckan.

IKT
Under det här läsåret har vi tagit ett steg framåt mot omdefinierat lärande (läs mer om Rueben Puenteduras evolutionstrappa här), där tekniken har öppnat upp för nya sätt att arbeta och undervisa som inte varit möjliga tidigare. Vi har själva gjort en undersökning på skolan av en-till-en satsningen (en dator per elev). Enkäternas frågor är tagna från Falkenberg kommuns utvärdering av en-till-en, publicerade som delrapport 1-3 2007-09. Elever, personal och föräldrar som svarat på enkäten är positiva till satsningen. Här kommer ett axplock av resultat och kommentarer:

Elever
  • 98 % av eleverna tycker att den första terminen med egen bärbar dator varit
bra/mycket bra.
  • Nio av tio elever menar att datorerna har en positiv inverkan på undervisningen och deras egna prestationer.
  • 91 % av våra elever tycker att de lär sig bättre, och 92 % tycker att skolarbetet har blivit roligare.
  • 86 % av elevernas uppger att de har bättre koll på sitt skolarbete.
  • Den digitala kompetensen hos eleverna har ökat avsevärt. 85 % av eleverna uppger att de förbättrat sina kunskaper i att använda datorn som ett redskap för sitt lärande.
  • 76 % av eleverna uppger att de jobbar mer med skolarbete hemma.

Lärare
Majoriteten av lärarna i åk 6-9 är positiva eller mycket positiva till satsningen: ”Eleverna blir mer peppade på skolarbetet”, ”vissa elever arbetar bättre”, ”det enda som saknas nu är en skolportal”, ”kommunikationen lärare-elev är bättre”, ”lättare följa elevernas arbetsprocess”. Det som upplevts negativt har varit problemen med nätverket som vi haft under hösten och i början av vårterminen, och att vissa elever går in på siter som inte har med lektionen att göra.

Föräldrar
20 av 22 föräldrar på Runan är positiva eller mycket positiva till en-till-en-satsningen. De positiva kommentarerna är: ”Ta del av ny teknik”, ”fakta alltid tillgängligt på nätet”, ”allt samlat på ett ställe”, ”komma åt sina arbeten i en miljö som man själv kontrollerar”, ”ta ansvar”, ”lättheten och att det blir roligare”, ”underlättar kontakt, jobba hemma när man är sjuk”, ”arbetet blir mer interaktivt och jag tror mer effektivt”, ”slippa skriva för hand”, ”samma dator används både i skolan och hemma”, ”möjligheten att dela arbeten med lärare och andra elever”, ”det är framtiden att sköta arbetet på datorn”. Bland nackdelarna nämns: ”Risken att den blir stulen, glöms någonstans”, ”möjligtvis att barnen behöver bära datorn mellan hemmet och skolan- å andra sidan är det ett utmärkt sätt att lära barnen att ta eget ansvar”, ”att dom alltid sitter bakom en dator”, ”surfande, spelande och facebookande på lektionstid”, ”svårt att skilja på skola och fritid”.

Stort tack till Gustaf Ekerwald som har genomfört och sammanställt resultaten från denna enkät.

TÄNK OM
En av framgångsfaktorerna bakom en lyckad en-till-en satsning är fortbildning för personal. Vi är åtta st ur personalen som deltar i fortbildning inom TÄNK OM. Vi har tagit fram en handlingsplan om vår fortsatta resa mot omdefinierat lärande som vi kommer presentera för er i höst. Läs mer om denna fortbildning på www.tankom.nu

Uppgradering av nätverk
Kommunen har fattat beslut om att bekosta uppgradering av alla skolors nätverk för att säkerställa målsättningen om implementerad en-till-en år 2013. Vi har fått en offert på vilka förändringar som behöver göras för att få högre hastigheter, och väntar nu på en tidsplan över arbetets genomförande. Vi vill förstås ha detta klart till höstens terminsstart.

Kreativitet, musik och skapande på Runbacka
Tidningen “Mitt i Sollentuna” publicerade den 29/5-12 en artikel som handlade om en teaterföreställning som elever på Runbacka i åk 3 framfört. “Allt är inte guld som glimmarär namnet på föreställningen, som tog oss på en resa från nutid till forntid och som gav oss inte bara kunskaper i historia utan också om människors lika värde. Detta projekt har varit möjligt genom Kulturrådets bidrag Skapande skola. Bidraget har använts till ett samarbete med Tomas Granehag och Errol Dobreva, skådespelare/dramapedagog respektive danspedagog, som tillsammans med eleverna har arbetat fram manus etc. från grunden. Föreställningen var helt fantastisk, och elevernas fullständiga engagemang, inlevelse och kreativitet imponerade!

Fiolundervisning i åk 1
Eleverna i åk 1 har under hela läsåret haft en (1) lektion fiolundervisning i halvklass/vecka tillsammans med Karin och Emiko från Kulturskolan. De musikaliska framsteg som eleverna gjort fick föräldrar, syskon m.fl. lyssna till på den årliga konserten i Amorinasalen. Vi tackar för ett mycket fint framträdande! Vi kommer att ha fiolundervisning för åk 1 även kommande läsår. De elever som har lärt sig att spela fiol detta läsår och vill lära sig mer rekommenderas att kontakta Sollentuna Kulturskola.

Sång- och dansfestival
Skolans sång- och dansfestival har blivit en av vårens höjdpunkter. Arrangörer av evenemanget är musikrådet i skolan. De planerar, deltar samt går in och ackompanjerar artister som behöver instrumentalt stöd. Och vilken show vi fick avnjuta! Att få se barnen våga uppträda inför stor publik på ett så proffsigt sätt var helt fantastiskt. Vilka barn! Vilket mod! Vilket självförtroende! Vilka talanger! Här har vi svaret på varför Sverige är en framgångsrik musiknation. Speciellt tack till alla elever som arbetade från tidig morgon till sen eftermiddag för att göra festivalen så bra som möjligt.

Vi har sökt pengar från Kulturrådet inför nästa läsår och till vår stora glädje har vi fått beviljat hela 173 000 kronor vilket innebär att vi kan genomföra samtliga projekt som vi sökt pengar för.

Idrott och friluftsliv
Den 15 maj hade Runan Cup premiär, en tävling i truppgymnastik som anordnas av Runbacka skolor under ledning av Lena Cederlund. Tävlingen arrangerades som grencuper och nio lag från fyra skolor gjorde upp om medaljerna. Det blev tävling i hopp och matta. Runbacka hade hela 42 barn från Idun, Oden och Midgård som tävlade i fem olika lag.  Det var bra stämning och kamratanda genom hela tävlingen. Det var mycket jämnt och alla gjorde bra ifrån sig. Tävlingen kommer att arrangeras igen i maj 2013, och vi hoppas att ännu fler skolor deltar. Vi tackar Lena Cederlund för hennes initiativ och engagemang. Här är resultaten från tävlingen:

Hopp 1. Runangänget  Runan    2. Gymnasterna  Runan                         3. Tuffingarna  Runan

Malin i 2B vann handståendetävlingen.
Skol-DM i Pingis och Bästa 5:an
Den 9 maj var nio stycken treor i Liljeholmshallen och tävlade i Skol-DM i Pingis. Det var en intensiv, rolig och spännande dag med många matcher. Alla kämpade tappert och var mycket duktiga! Superbra jobbat allihop och ett stort grattis till Simon som kammade hem bronsmedaljen! Det blev bronsmedalj även för laget i år 5, och vi gratulerar dem till 3:e plats.

Språkprofil
Utbytet med skola i Kina
Första delen av vårt utbyte med Qianmen Foreign Language School i Beijing har ägt rum.  Eleverna som deltog var mycket nöjda med det upplevelserika besöket i Kina och hur väl de blev omhändertagna av de kinesiska familjerna, personalen på skolan och av våra ledare Xiangling Lu och Erik Jaråker. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord; gå in på vår kinablogg där vi dokumenterat utbytet med texter, bilder och film. Adressen är http://swedenchina.blogspot.se/   I mitten av september tar vi emot elever och personal från Kina. Det ska bli väldigt roligt att visa dem vår skola och bjuda på svensk kultur och svenska traditioner.  

Världsbokdagen den 23 april
Vi har en tradition på skolan att fira Världsbokdagen. Genom bidrag från Kulturrådets Skapande Skola har vi i år haft möjligheten att bjuda in tre författare. Författarna som besökte oss var Anna Ehring, åk 2, Pernilla Gesén, som togs emot av eleverna i åk 5, och Lisa Bjärbo, som fick träffa eleverna i åk 7. Jag vill rikta ett särskilt stort tack till Birgitta Gustafsson för hennes engagemang i samband med firandet av Världsbokdagen. Hon hade det övergripande ansvaret för denna lyckade dag.

Föräldraföreläsning i höst
I höstas bjöd vi in Elisabeth Marx från Kodknäckarna till att hålla en föreläsning om läsningens betydelse, och som gav tips om hur man kan komma igång att arbeta hemma med läsningen. Vi har bjudit Elisabeth till oss igen. Hon föreläser den 3 oktober kl 18-20 i vår matsal. Boka in detta datum i era kalendrar.  Vi vill att alla föräldrar i åk 1 deltar, och föräldrar i åk 2 och 3 som missade förra tillfället är välkomna också. Vi återkommer med en inbjudan när det närmar sig.

Inomhusmiljö
Under läsåret som har gått har vi bytt ut och kompletterat med nya möbler i klassrum och allrum på alla paviljonger. I början av nästa läsår kommer ytterligare ett klassrum på Idun och ett klassrum på Oden att få nya elevbord och elevstolar. Även Midgårds och Valhalls allrum kommer att kompletteras med fler möbler.

Effekt (tidigare ÖPP)
Effekt är ett evidensbaserat alkohol- och drogförebyggande program, en uppdaterad version av ÖPP (Örebro Preventions Program). Det riktar sig i första hand till föräldrar med barn i skolår 7-9. Programmet ges som strukturerade presentationer en gång per termin i anslutning till föräldramöten. Presentationen tar ca 20 minuter. Det är två utbildade presentatörer som håller i presentationen. Det övergripande syftet med informationen till föräldrarna är att ge dem kunskap, motivation och argument för att ha tydliga förväntningar på sitt barns beteende. För att programmet skall kunna ha effekt krävs kontinuerlig föräldrapåverkan.

Samarbete med Vetenskapens Hus
Vetenskapens Hus är ett vetenskapligt laboratorium riktat mot skolklasser, lärare och allmänheten och ämnar öka intresset för naturvetenskap och verka för samarbete mellan skola och högskola. Vid besök i laboratoriet får grupperna handledning av fysiklärare, studenter eller doktorander från KTH/SU i modernt utrustade lokaler.

I maj besökte eleverna i åk 9 Vetenskapens Hus för att genomföra två laborationer och informera sig om de allra nyaste forskningsrönen om rymden. Besöken var mycket uppskattade av både elever och lärare och har gett oss mersmak till att utvidga samarbetet, kanske med en satsning på ett helt abonnemang för skolan med fri tillgång och fortbildning för personal.

Matematikprojektet
I september ser vi fram emot två intensiva dagar där ämnet matematik står i fokus. Vi har inom ramen för matematikprojektet anlitat en känd matematikprofil, Farid Nalan, från Västsvenska Handelskammaren. Hans främsta fokus är att väcka elevernas matematikintresse. Farid har arbetat med de här frågorna sedan 2005 när han startade mentorsprogrammet Intize på Chalmers som vann 2010 Global Best Awards i Kanada. Han har fortbildat över 2000 lärare i inspirationsmetodik. Över 55 000 lärare och elever i 21 länder har deltagit i hans fortbildningar. Vi ser fram emot denna fortbildning som kommer att lyfta den pedagogiska nivån ytterligare.

Säkrare skolväg
Lokala styrelsen har varit engagerad i frågan om säkrare skolväg. Information om vad som gjorts hittills kommer att skickas separat.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla elever, föräldrar och personal för att ni bidrar till att göra Runbacka skolor till en omtyckt skola. Nu ska det bli härligt att få ett efterlängtat och välbehövligt sommarlov efter det här spännande och lärorika läsåret. Glad sommar önskar jag er alla!

Med vänliga hälsningar,

Carmen Hernow Blom
Rektor och förskolechef






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar